Yazarlar
Bursamızda inşaat sektörü!
2025.07.07 11:29 - Son Güncellenme: 2025.07.07 11:29İnşaat sektörü ülke ekonomimizin lokomotif sektörlerinden birisidir.
Bugünlerde inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki payı yaklaşık %8'dir. Zira inşaat sektörü, büyüklü küçüklü 200 civarı alt sektörü de etkiler. Ülkemizin nüfus yapısı ve özelliklerine göre başta konut, ofis, dükkân, fabrika, ticari alan vb kullanım ihtiyacından çok önemli bir yatırım aracıdır. Hatta evlilik, çocuk sahibi olma oranları yakın geçmişteki kadar olmasa da hala genç bir nüfus yapımız olduğunu göstermektedir. Yine toplumsal yapımız gereği ortalama ömrümüzde yaklaşık üç defa yaşadığımız evi değiştirme özelliğimiz bulunmaktadır. Tüm bunlar özetle özellikle başta konut olmak üzere birçok yeni binaya ihtiyaç olacağı anlamına gelmektedir.
Mekânsal ihtiyacı karşılamak amacı ile bina yapmak ile para kazanmak için inşaat yapma eylemi şüphesiz sürekli birbirini etkilemiştir.
Yatırım aracı olarak bina üretmek ve para kazanmak için inşaat yapmak işinin herhangi bir toplumsal kriz karşısında ilk etkilenen olduğunu söyleyebiliriz. Zira yatırım/para istikrarsızlığı, riski sevmez, hemen kendini korumaya alır. İlk olarak geleceğe dönük yatırım aracı olarak görülen inşaat sektörü yatırımlarının çoğu yavaşlar. Aynı zamanda risklerin dağılıp tekrar istikrar sağlandığı durumlarda da en geç canlanan sektör inşaat sektörüdür diyebiliriz. Hem küresel hem de bölgesel birçok gelişmenin ekonomik risklerimizi etkilediğini düşünürsek ülkemizde inşaat sektöründe faliyet göstermek gerçekten zor bir iştir. Genel anlamda ekonomik dalgalanma durumlarında uzun vadeli yatırım kararları almak zordur. İnşaat eylemlerinin çoğu uzun vadeli işler olduğu için de bu ekonomik dalgalanmalar sektörü olumsuz etkileyebilir.
Türkiye'nin hem nüfus, hem ekonomi olarak büyük illerinden biri olarak kabul edilen Bursamızda da inşaat sektörünün genel özellikleri ülkemiz ile paralellik gösterir. Hatta Bursamız önceki yazılarımızda da kısaca değindiğimiz gibi Türkiye ortalamasının üzerinde bir nüfus artış hızına sahiptir. Buna bağlı olarak Bursamızda da inşaat yatırımları hızla devam etmektedir. Birçok yeni sanayi yatırımı ile beraber buna bağlı olarak yeni ticaret alanları, iş merkezleri, yeni konut alanları yapılmaktadır. Bu yeni yapılaşmaların bir kısmı planlı olarak gerçekleşirken malesef azımsanmayacak bir miktarda da plansız yapılaşma söz konusudur. Planlı alanlarda dahi öngörülen yapılaşmanın çok üzerinde inşaat faliyeti gerçekleştiğini gözlemliyoruz.
Bursamız için mimari kimliğe ve değere sahip, sağlıklı, güvenli, yaşanabilir ve nitelikli bir kentsel büyüme içerisinde olma arzumuz hala devam etmektedir.
İnşaat sektöründe gündemimizde olan 'kentsel dönüşüm' çalışmaları istenen nitelikli kentsel büyümenin sağlanabilmesi için oldukça önemli bir fırsat olmasına karşın bazı bölgelerimizde malesef çok yoğun yapılaşmalar karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgesel yoğunluk artışları başta zaten var olan ulaşım sorunu ile beraber birçok kentsel sorunu da hala gündemimizde tutmaya devam etmektedir. Bu yüzden kentsel dönüşüm çalışmalarının gerçekten kentsel ölçekte birçok zorunu çözecek biçimde ele alınması zorunludur. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kamunun kentsel sorunların çözülmesi adına taraf ve uzlaştırmacı olacağı çözümler gerçekleştirilmelidir. Bu projelerde ortaya çıkan rantın/faydanın tüm kamunun yararına eşit olması ilkesi göz ardı edilmemelidir. Burada ortaya çıkan fayda her zaman doğrudan parasal bir fayda olmayabilir, kentin sorunlarının çözülmesi de çok önemli bir kazanımdır. Zira kentsel sorunların çözülmesi daha yaşanabilir bir kentsel çevre oluşturulması doğrudan olmasa da kamuya dolaylı olarak birçok ekonomik fayda sağlayacaktır. Bunun için gelin vakit geç olmadan toplum olarak kentsel dönüşümden önce bu konudaki yaklaşımlarımızı değiştirecek bakış açımızı ve stratejimizi dönüştürüp değiştirelim.
Hemen hemen üç beş yılda bir yenilenmek zorunda kalınan kaldırım, yol, park, ya da depremde en riskli yapılar olduğu söylenen ve on onbeş yılda bir yıkılıp yeniden yapılmak zorunda kaldığımız binalar yapmak yerine daha kalıcı nitelikli, tasarım değeri yüksek, sağlam, güvenli yaşanabilir mekânsal çözümler geliştirelim. Sadece para kazanma odaklı inşaat yapma eylemimizi daha yaşanabilir mekânsal çözümler bulmaya dönüştürelim. Nitelikli mekânsal yaşam alanları yapmanın para kazanmak için inşaat yapma eylemimizden daha kârlı olduğunu bilmemizde yarar var. Metrekaresi yüksek, kat yüksekliği fazla, daire sayısı fazla binalar yapmak yerine insanların daha güvenle yaşayacağı sağlam, sağlıklı, yaşanabilir, kullanışlı iyi düşünülmüş, tasarım değeri yüksek binalar yapmayı hedeflemeliyiz.
Mimar Sinan şüphesiz çağının çok ötesinde tasarım değeri yüksek, uzun yıllar herkesin hayranlık duyduğu eserler bırakmış ardında. Ne var ki Mimar Sinan'ı gurur duyduğumuz Mimar Sinan yapan nedenlerin başında belki yarı yarıya Sultan Süleyman gibi bir işvereni olması yatıyordu. Bugün mimarından Sultan Süleyman gibi mimari eser yapmasını isteyen işverenler olması durumunda nitelikli mimari eser yapan birçok mimar çıkacağına inanıyorum. Yani özetle yapı yapmanın, mimarlığın kültürel yaşamın bir ifadesi olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allaha emanet olun.
Yazarın diğer yazıları
- Bursamızda inşaat sektörü! 07 Temmuz 2025 Pazartesi, 11:29
- Bursa'mızda yaşam alanlarımızda ve binalarımızda yangın güvenliği önlemleri 02 Temmuz 2025 Çarşamba, 12:08
- Bursa'mızda 'Su'dan sebepler 23 Haziran 2025 Pazartesi, 07:20
- Bursa'nın kentsel gelişimi üzerine-2 15 Haziran 2025 Pazar, 08:20
- Mimar, mimari ve mimarlık mesleği 10 Haziran 2025 Salı, 08:43
- Bursa'da ulaşım 02 Haziran 2025 Pazartesi, 08:54
- Bursa'nın kentsel gelişimi üzerine... 24 Mayıs 2025 Cumartesi, 23:50
- Deprem, kentsel gelişim ve Bursa 19 Mayıs 2025 Pazartesi, 17:33
- Deprem ve Bursa... 12 Mayıs 2025 Pazartesi, 08:41
Yazarlar
- Ciğerlerimizi yakmayın! Hasan Boztürk
- Devler Ligi'nde 'Bursa'dan 57 Firma! Elif Didem Danacıoğlu
- Peki başka transfer olur mu? Çetin Sabırlı
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz
- İsrail İran savaşını anlamak Metehan Demir
- Ciğerimizi yakan yangınlar sonrası Bursa'dak... Hasan Yalçın
- Bursamızda inşaat sektörü! Prof. Dr. Murat Taş
- Ah be sevgili Engin ah! Binay Kazan
- Bu yazım kadınlara! Erkekler okumasın... Ece Sarı
- Bugün aşure yediniz mi? Ramazan Başan
- Emlakta 'Rayiç Bedel' nedir? Yeşim Mutlu
- İbrahim Balaban sergisi! Kamuran Vatansever
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Amaç vergi adaleti değil vergi garantisi! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz