Yazarlar
Bursa'mızda yaşam alanlarımızda ve binalarımızda yangın güvenliği önlemleri
2025.07.02 12:08 - Son Güncellenme: 2025.07.02 12:08Ateşle oyun olmaz...
Yazın gelmesi ile özellikle kırsal alanlarda malesef orman yangını haberleri artmaya başladı. Tabi yangın konusu sadece yaz döneminde değil yaz-kış fark etmeksizin can ve mal güvenliğimiz bakımından çok kötü sonuçlara sebep olabilen bir durumdur. Daha yakın geçmişte çok üzücü kayıplar yaşadık. Yangının daha doğrusu yanma olayının temel sebebi yanabilecek bir madde, ateş ve oksijen üçlüsünün kontrolsüz biçimde bir araya gelmesidir.
Kırsal bölgelerde sıcağın etkisi ile iyice kuruyan otlar, ama kaza sonucu, ama ihmal sonucu kolaylıkla tutuşarak rüzgarın da etkisi ile çok kısa sürede büyüyerek büyük alanları da etkisi altına almakta, ormanlık alanlara zarar vermekte ve hatta bazen yerleşim bölgelerinde de etkili olabilmektedir. Bu konuda insanlarımızın yangına hassas alanlar için bilinçli davranmalıdır. Aslında yangın konusu yediden yetmiş yediye, kullanıcıdan, işletmeciye, kent yönetiminde yetkili ve uzman hemen herkesin bilinçli ve çok dikkatli olması gereken bir konudur.
Özellikle kırsal alanlarda tarımsal faliyetler sırasında, gezme, dinlenme, eğlence, doğa turizmi, avcılık, piknik amaçlı kullanımlarda çok dikkatli olmak zorunludur. Kamp ateşini söndürmemek, anız yakmak, yanan sigara izmariti atmak, mangalı söndürmemek, kırsal alanda cam kırıklarına sebep olmak, havai fişek atmak telafisi mümkün olmayan hem insan hem de diğer birçok canlı kaybı ile yenilenmesi uzun yıllar süren bitki örtüsünün, ormanın yok olduğu doğal yıkım söz konusu olabilmektedir. Bu konuda uzman ve yetkili kamu kurumu görevlilerimiz de hem önleyici hem de müdahale gerektiren tedbirleri almalıdır. Özellikle yaz döneminde yaşam alanlarına yakın yerlerde belli aralıklarla kuru ot, ağaç dalı vb temizliği yapmak çok önemlidir.
Yangın açısından en önemli konulardan birisi de binalarda yangın güvenliğidir. Kamuya açık çok sayıda insanın kullandığı başta otel, alışveriş merkezi, okul vb binalarda, başta hastanelerimiz olmak üzere tüm kamu binalarında, endüstriyel üretim yapan tesislerde, fabrikalarda, konutlarda, kısacası hemen tüm binalarda bina tasarımından, inşaatına ve kullanımında bilinmesi gereken konular ve alınması gereken birçok önlem vardır. Bina tasarımı, bina kullanımı etkileyen kararların alındığı ilk aşama olduğu için projelendirme süreçlerinde binaların yangın yükü hesapları, olası tehlike ve risklerin belirlenmesi, olası yangın senaryolarına göre algılama, ihbar, söndürme sistemleri, bina tahliyesi gibi birçok teknik detay içeren konular gerekli uzmanlarca alınmalıdır. Gerek kentsel ölçekte planlama gerekse mimari tasarımda, gerekse elektrik ve mekanik konularda birbiri ile bütünleşik birçok doğru karar üretilmelidir.
Binalarda kullanılan malzeme türlerinde yangın sınıfına uygun malzemeler tercih edilmesi çok önemlidir. Gerek bina çatı ve cephelerinde kullanılan özellikle ısı ve su yalıtım malzemeleri, kaplama malzemeleri, gerekse iç mekanlarda kullanılan zemin-duvar kaplama ve tefriş eşya malzemeleri özenle seçilmelidir. Elektrik tesisatı ve kabloları ile tüm mekanik tesisat ve iletim hatları, bacalarının teknik detayları yangın güvenliği önceliklendirilerek tercih edilmelidir. Uzmanlar bina yangınlarında alevden çok yangın esnasında yanan malzemeler sebebiyle ortaya çıkan boğucu duman ve zehirli kimyasal gaz sebebiyle can kayıpları olduğunu dile getirmektedir. Yangın kaçış kapıları, yangın merdivenleri binayı olası bir yangında güvenle tahliye edebilecek şekilde yapılmalıdır. Yangın merdivenlerinin yangın esnasında yangının etkisini arttıracak adeta bir baca gibi davranmayıp insanların güvenle tahliyesini sağlayacak konum, sayı ve teknik özellikte olmalıdır. Yangın merdivenlerine açılan yangın güvenlik kapılarının itfaiyenin müdahalesine kadar geçecek süre içerinde yangının etkisini engelleyecek özellikte olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Binalarda karar vericilerinin dikkati kadar bu kararların gerekli teknik özelliklere sahip olup olmadığını denetleyip onay veren resmi kurumların, denetim uzmanlarının dikkati, aynı zamanda inşaat aşamasında uygulayıcıların, denetimcilerin yangın güvenliğini önceleyecek teknik hassasiyetle işlerini yerine getirmeler gerekir.
Binaların kullanım aşamasında da özellikle yangın riski taşıyabilecek teknik konularda gerekli periyodik bakım ve onarımlar yapılmalıdır. Binaların projesinde öngörülen kullanım amacı dışında mekansal kullanım yapılmamalıdır. Eğer mekansal kullanım farklılığı olacaksa bu durum için tadilat projeleri yapılarak gerekli tadilatlar titizlikle uygulanmalıdır. Özellikle üst katlarda konut, alt katları ticari dükkanlı binalarda yangın riski oluşturabilecek mutfak, baca, elektrik tesisatı, fırın, patlayıcı ve yanıcı madde hassasiyeti olan depolama ve üretimler yangın güvenliği konusunda gerekli teknik tedbirler alınmadan yapılmamalıdır. Yaşlı ve çocukların kullandığı mekanlarda yangın riski artacağından ilave tedbirler almak gerekir.
Endüstriyel tesislerde yanıcı, parlayıcı madde ile üretim yapma zorunluluğu olan mekanlarda yangın güvenliği konusunda önlemler titizlikle alınmalıdır. Olası yangın durumunda acil kaçış tahliye, uygun müdahale yöntemleri yangın öncesinde geliştirerek hazır olunmalıdır. Yangın riski yüksek, yüksek kapasiteli riskli yanıcı, patlayıcı, parlayıcı madde depolaması yapılmamalıdır. Yine olası deprem anında bu tür tesislerde ikincil afetlere sebebiyet verebilecek konularda yangın güvenliği tedbirleri geliştirilmelidir. Acil gaz kesme sistemleri her an devrede tutulmalıdır. Gerekiyorsa erken uyarı sistemleri ile entegrasyon sağlanmalıdır.
Canımızı, malımızı, doğamızı, içimizi yakmamak için dikkatli olalım Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allaha emanet olun.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'mızda yaşam alanlarımızda ve binalarımızda yangın güvenliği önlemleri 02 Temmuz 2025 Çarşamba, 12:08
- Bursa'mızda 'Su'dan sebepler 23 Haziran 2025 Pazartesi, 07:20
- Bursa'nın kentsel gelişimi üzerine-2 15 Haziran 2025 Pazar, 08:20
- Mimar, mimari ve mimarlık mesleği 10 Haziran 2025 Salı, 08:43
- Bursa'da ulaşım 02 Haziran 2025 Pazartesi, 08:54
- Bursa'nın kentsel gelişimi üzerine... 24 Mayıs 2025 Cumartesi, 23:50
- Deprem, kentsel gelişim ve Bursa 19 Mayıs 2025 Pazartesi, 17:33
- Deprem ve Bursa... 12 Mayıs 2025 Pazartesi, 08:41
Yazarlar
- Ciğerlerimizi yakmayın! Hasan Boztürk
- 21 milyonun kritik 2 günü! Elif Didem Danacıoğlu
- Transferler tamam, gözler sahaya çevriliyor! Çetin Sabırlı
- Uludağ bir Bormio, bir Fuchsbachtal olabilec... Engin Aksöz
- İsrail İran savaşını anlamak Metehan Demir
- Ciğerimizi yakan yangınlar sonrası Bursa'dak... Hasan Yalçın
- Bursa'mızda yaşam alanlarımızda ve binalarım... Prof. Dr. Murat Taş
- Bozbey'den yangın, deprem ve susuzluk yoruml... Binay Kazan
- Bu yazım kadınlara! Erkekler okumasın... Ece Sarı
- Bursa'nın yeni turizm vizyonu Ramazan Başan
- Yanıyoruz cayır cayır Yeşim Mutlu
- İbrahim Balaban sergisi! Kamuran Vatansever
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Amaç vergi adaleti değil vergi garantisi! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz