Yazarlar

Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comKira sözleşmelerinde yeni dönem
2025.05.15 15:08 - Son Güncellenme: 2025.05.15 15:38Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin artık gayrimenkul danışmanlarının kullanımına da açıldığını belirtti.
Kasım 2024'te Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını tamamlamıştı. Atılan yeni adımla birlikte, bu süreci başından sonuna kadar yöneten gayrimenkul danışmanlarının da sisteme erişim sağlaması, süreci hem daha kolay hem de daha güvenli hale getirecektir.
Zira ev sahipleri genellikle profesyonel olmadığından ya da daha önce hiç kira sözleşmesi hazırlamamış olduklarından, bu işlemler çoğunlukla gayrimenkul danışmanları tarafından yürütülmekteydi. Uygulama öncesinde ev sahibi ve kiracı, danışmanın hazırladığı sözleşme için fiziksel olarak bir araya gelerek imza atmak zorundaydı. Bu yöntem güvenli olmakla birlikte, taraflardan birinin şehir dışında olması durumunda işlem zaman alıyor ve külfetli hale geliyordu.
Ancak yeni sistem sayesinde, taraflar fiziksel olarak bir araya gelmeden e-Devlet üzerinden güvenli bir şekilde kira sözleşmesi yapabilecekler. Böylece hem zaman kaybı hem de ekstra iş yükü ortadan kalkmış olacak.
TEDB Başkanı Hakan Akçam, Mayıs ayı itibarıyla uygulamanın gayrimenkul uzmanları için de hayata geçtiğini belirterek şunları söyledi:
"Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sisteminden gayrimenkul danışmanlarına yetki verebilecek. Danışmanlar bu yetkiyle kira sözleşmesini hazırlayıp, kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Ayrıca, emlak danışmanları bu süreç sonunda barkotlu belge de çıkarabilecek."
Akçam ayrıca, bu uygulamanın dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Sistemin dijital ortama taşınmasıyla birlikte; kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgiler de Bakanlık tarafından tespit edilebilecek.
Benim düşünceme göre de bu uygulama, ev sahibi ve kiracı arasında zaman zaman yaşanan gerginliklerin büyük ölçüde önüne geçecektir. Sistemle ilgili güncellemeler ve düzenlemeler devam ediyor. Örneğin, Türk Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzasının bulunması gerekiyor; bu konuda da dijital çözümler geliştirilmesi bekleniyor.
Yeni uygulamayı oldukça başarılı buluyorum. Hızlı bir şekilde sistematik olarak yaygınlaştırılmasını ve hatta gelecekte kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale getirilmesini öneriyorum.
Yazarın diğer yazıları
- Kat irtifak ve kat mülkiyeti 15 Temmuz 2025 Salı, 13:06
- Zam zam zam 09 Temmuz 2025 Çarşamba, 15:18
- Emlakta 'Rayiç Bedel' nedir? 03 Temmuz 2025 Perşembe, 13:08
- Yanıyoruz cayır cayır 29 Haziran 2025 Pazar, 14:46
- Hisseli tapu? 23 Haziran 2025 Pazartesi, 10:52
- Savaşlardan etkileniyoruz 13 Haziran 2025 Cuma, 15:33
- Emsal ve gabari ne anlama geliyor? 11 Haziran 2025 Çarşamba, 10:21
- 2b arazilerini kullanan vatandaşlar ne yapmalı? 30 Mayıs 2025 Cuma, 14:03
- Miras mı intikal mi? 20 Mayıs 2025 Salı, 15:20
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem 15 Mayıs 2025 Perşembe, 15:08
Yazarlar
- Kabine revizyonu öncesi Bursa detayı... Yeni... Hasan Boztürk
- Bursa ne kadar vergi ödedi? Elif Didem Danacıoğlu
- Takım sahada, tempo artıyor! Çetin Sabırlı
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz
- İsrail'in derin kirli planı Metehan Demir
- Ciğerimizi yakan yangınlar sonrası Bursa'dak... Hasan Yalçın
- TOKİ'nin Bursamıza ettikleri Prof. Dr. Murat Taş
- İznik domatesi tüketmenin tam zamanıdır artık! Binay Kazan
- Biraz bizden, çokça Engin ağabey... Ece Sarı
- Silahların sustuğu Bask bölgesi turizmle can... Ramazan Başan
- Kat irtifak ve kat mülkiyeti Yeşim Mutlu
- İbrahim Balaban sergisi! Kamuran Vatansever
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz