Binay Kazan

Binay Kazan

Markalaşma, ARGE ve İnovasyon üzerine..!

2025.07.22 12:34 - Son Güncellenme: 2025.07.22 12:34
A

İnovasyon; sanki sihirli bir kelime...İşinizin içine kattığınızda; size para kazandıracak yenilikler demeti olarak karşınıza çıkabiliyor. Bu yüzden...Her alanda inovasyona dayalı gelişmeler yaşanmaya başlandı son 10-15 yılda...Ülkeler, şirketler ve hatta insan yaşamları; inovatif yeniliklerle zenginleşme zamanını yaşıyor artık...

İnovasyon kökenli yeni terimler ve çalışma alanları da oluşmaya başladı. Anlamı; para kazandırma amaçlı yararlı yenilik olan inovasyon konusunda her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz.

İnovasyon kültürü...İnovatif işçi...İnovatif ürün...Bölgesel inovasyon stratejisi gibi...

Her alanda da duymaya başladık yeniliğin sesini...Festival ve fuarlarda inovasyon, nişan ve düğünlerinde inovasyon, kültür ve sanat etkinliklerinde inovasyon ve futbol kulüplerinde inovasyon gibi...

BURSA'DA DA İNOVASYON YAPAN FİRMALAR VAR

Yaşadığımız kent Bursa'da da; inovasyon hareketlerini takip eden sanayicilerin varlığını hissetmek beni çok mutlu ediyor. Nilüfer ilçesinde bulunan atölyesinde ahşap raf ve duvar ekipmanları üreten bir sanayici arkadaşım, geçtiğimiz hafta yaptığım işyeri ziyaretinde bana inovasyon çalışmaları hakkında heyecanlı şeyler anlattı.

İnovasyon stratejilerine hakim, kendini geliştirmeye açık, bilgili ve araştırmacı çalışanlara gereksinimi olduğunu anlatan sanayici arkadaşım, oldukça yüklü miktarda gerçekleştirdiği ihracat ürünlerinin portföyünü geliştirmek için, AR-GE bölümüne ACİL olarak inovatif çalışanlar aradığını söyledi. Firmaya yeni katılacak bu özel çalışanlara, "özel maaş ve olanaklar" sunacağının da altını çizdi. Bu arayış; benim için oldukça ilginç geldi. Kendisini kutladım ve inovatif işçi bulabileceği kaynaklara yönelik bilgi, belge ve web sitesi adreslerini onunla paylaştım.  Özellikle genç nüfus işsizliğinin kol gezdiği ülkemiz için bu yeni model çalışan arayışının, farklı bir ayrıntı olarak dikkatimi çektiğini söyleyebilirim.                

İnovasyon; gerçekten sihirli bir kelime...Kökleri ; araştırma ve geliştirmeye yönelik olan bu terim, tüm sanayici ve iş insanlarının vazgeçemeyeceği bir kaynak oldu. Bursa'da inovasyon terimini ilk kullanan ve okurlarına her zaman bu ilginç kelimenin içini dolduracak bilgiler sunan bir yazar olarak, yaşadığımız kentteki inovatif gelişmeleri de sıcağı-sıcağına sizlerle paylaşmak istiyorum.

AR-GE UYUTUCU BİR MASAL MI YOKSA..?

İnovasyonu ilke edinen firmaların varlığı beni çok mutlu etse de, ülke yönetimi olarak yenileşim hareketinin hala ulusal bir politika olarak belirlenmemesi, birçok kişi gibi beni de üzüyor. İnovasyon konusunda söylem olarak bile, hala konunun başlangıç noktasına ulaşamadığımızı söyleyen değerli bilim insanları var.

Bu isimlerden biri olan Arman Kırım; İnovasyon dersleri isimli kitabında ilginç şeyler yazmış. Markalaşma ve AR-Ge konusuna oldukça farklı bakan Prof. Dr. Arman Kırım, inovasyonun çok daha önemli olduğuna dair tezler öne sürüyor.

Şimdi sizlere yakın geçmişte amansız bir hastalık sonucu aramızdan ayrılan Arman Hoca'nın konu hakkındaki bence hiç eskimeyecek görüşlerini sunuyorum: "Daha insanlarımıza inovasyonun kelime anlamını bile öğretmekte güçlük çekiyoruz. Öbür taraftan -markalaşma-neredeyse bir devlet politikası haline geldi. Ama inovasyon konusunda cılız bir noktadayız. İnovasyon; şirketleri farklı kılmak için gerekli bir şeydir. Ve bu farklılık; para kazanmanın en önemli belirleyenidir. Bize büyük düşünür ağbilerimiz ne demişti 'Türk firmaları Ar-Ge yapmadıkları için yeni teknoloji geliştiremezler ve o yüzden de dünyada geri kalmaya mahkumdurlar'. Yıllarca bu masalı dinledik durduk. Bence bu masalları bir tarafa bırakıp, hızla işimize bakmanın zamanı geldi de geçiyor. Bu masallar dünya ekonomisinin eski dönemine ait öykülerdir.

 

İnovasyonda yeni bir teknoloji yoktur. Farklılık vardır. İnovasyonu bir farklılaşma aracı olarak görürken, illa da teknoloji inovasyonuna bakmayacağız. Çok daha farklı inovasyon yolları da vardır. Kadroda inovasyon, planlamada inovasyon, üretim yönetiminde inovasyon, satış ve ihracatta inovasyon gibi ayrıntıları göz ardı etmeden bakacağız geleceğe...AR-GE'nin uyutucu gücünü bir yana bırakarak, sonuca direkt giden yenileşmeye odaklanmalıyız. Hem de hemen...".

YENİ BİR ŞEYLER YAPMANIN TAM ZAMANI..!

Bu önemli konuyu daha sonraki yazılarımda devam etmek ve konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Firmaların markalaşma, AR-GE ve inovasyon çabaları boşa çıkarmamak için doğru tespiti yapması ve o alanda kendini yenilemesi şarttır.

Çünkü yenileşmenin önemi bugünlerde daha da arttı. Savaşlar, krizler ve ekonomik durgunlukların yaşandığı günümüz koşullarında; yeni bir şeyler söylemek artık bir zorunluluk...

Öyleyse...Yenileşmeyi içimize iyice sindirerek, belki de çok şeye "yeniden başlamanın" tam zamanı...

Yoksa birçok şirket "Ağaçlar ayakta ölür" fantezisi içinde yok olup gidecek. Maliyetlerin tavan yaptığı, birçok üretim malzemesi fiyatına enflasyon oranının 2-3 katı zam yapıldığı bir süreçte; önünü görmeye çalışan imalatçı/ihracatçı işletmeler iyice zora girecek.

Yaratıcı zekanın ürünü olacak yeni inovatif mal ve hizmetler, son 4 yılda tavan yapmış e-ticaret gibi oldukça hızlı bir pazar payı şeklinde "geleceğini düşünen" işletmelere hayat kazandırabilir.

Yeter ki bu konsepte güvenelim ve yaratıcı fikir ile o fikre can katacak ekibi yaratalım.

Yol haritası belli...Hedefe odaklanalım. Değişim ve gelişimi, yaratıcı yenilikle taçlandıralım.

Ağaçlar ayakta ölmesin diye..!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları