Renkli dondurmalara dikkat! Uzmanı uyardı...

Renkli dondurmalara dikkat! Uzmanı uyardı...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çeşit çeşit dondurmalar satışa sunulmaya başlandı. Açık satılan renkli dondurmalar ise vatandaşlar ve çocuklar tarafından daha sık tercih edilmeye başlandı. Nev Sağlık Grubu diyetisyeni Çağla Güngör, son günlerde rağbet gören renkli ve aromalı dondurmalar hakkında Bursada Bugün'e bilgilendirmelerde bulundu.

2025.07.11 12:52 - Son Güncellenme: 2025.07.11 12:56 - Bursa Bölge
A
Renkli dondurmalara dikkat! Uzmanı uyardı...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Dondurmalar sıcak havaların kurtarıcıları olarak en rağbet gören atıştırmalıklarından biri olarak raflarda yerini aldı. Açık dondurmalarda ise pek çok çeşidiyle vatandaşların ve özellikle çocukların ilgi odağı olan renkli dondurmalar ise talep görmeye devam ediyor. Peki, renkli dondurmalar nasıl yapılıyor? Sağlığa zararları var mı? Nev Sağlık Grubu diyetisyeni Çağla Güngör, renkli dondurmalar hakkında Bursada Bugün'e uyarılarda bulundu. 

"BAZILARI DOĞAL OLMAYAN GIDA BOYALARIYLA RENKLENDİRİLİYOR"

Güngör, "Yaz aylarında serinlemek için yöneldiğimiz en lezzetli alternatiflerden biri olan dondurma, son dönemde görsel cazibe yaratması için aromalandırılıp, renklendiriliyor. Bu dondurmaların birçoğu doğal olmayan yapay gıda boyaları ile renklendiriliyor. EFSA ve FDA bazı yapay renklendiricilerin dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite ile ilişkili olabileceği konusunda uyarı yapıyor. Özellikle E102 (Tartrazin), E110 (Sunset Yellow) ve E129 (Allura Red) gibi katkı maddeleri, çocuklar başta olmak üzere hassas bireylerde davranışsal ve alerjik etkiler yaratabilir" şeklinde bilgilendirmelerde bulundu. 

"GIDA ZEHİRLENMELERİNE YOL AÇABİLİYOR"

Açık dondurmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Güngör, "Açıktan satılan dondurmalarda çoğu zaman etiket bilgisi bulunmadığı için kullanılan aromalar sentetik olup asetat ve bütirat gibi kimyasallarla oluşturulabiliyor, bu da uzun vadede karaciğer detoks sistemini zorlayabiliyor.(Örneğin çilek yerine etil bütirat, kavun yerine etil heksonat, muz yerine izomil asetat kullanılması gibi) Birçok ürün glikoz ya da fruktoz şurubu içerebiliyor bu da çocukluk çağı obezitesi ve insülin direncinin temelini oluşturuyor. Bu ürünler hijyenik olmayan koşullarda, yüksek sıcaklık altında, yeterli soğuk zincir sağlanmadan satıldığında; Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Ve Staphylococcus aureus gibi patojen bakteriler dondurma kaynaklı gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor" dedi. 
 
"HİJYEN KOŞULLARINDAN EMİN OLUN"

Güngör, "Bir ürün ne kadar renkliyse o kadar çok katkı maddesi içerme potansiyeli vardır. Çocuklara bu konuda beslenme eğitimi vermelisiniz. Paketli dondurmalarda etiket okuyarak temiz içerikli olanlara yönelebilirsiniz. Satıcıların hijyen koşullarını sağladığından emin olun; eldiven, bone gibi. Evde kendimiz hazırlayabiliriz. Meyve, yoğurt ve bal üçlüsü ile dondurmaya yakın bir tat elde edebilirsiniz" şeklinde konuştu. 
-  
DOĞAL AROMA VERİCİ OLARAK NELER KULLANILABİLİR?

Doğal aroma verici maddeler kullanılabileceğini belirten Güngör, "Çilek, muz, mango böğürtlen: taze veya dondurulmuş halde kullanılabilir. Gerçek vanilya çubuğu veya vanilya özü gibi. Organik kakao veya keçiboynuzu, doğal fıstık ezmesi, badem unu, hindistan cevizi sütü, kefir, yoğurt kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.11 12:52
A