Bu ailenin adını bilmiyorsunuz ama 9 milyarları var!
Tetra Pak ambalajlarıyla tanınan Rausing ailesinin, yıllardır medyadan uzak bir şekilde 9 milyar dolarlık hisse senedi portföyünü yönettiği ortaya çıktı. Bloomberg'in analizine göre, bu yatırım ağının merkezinde Singapur, İsviçre ve Liechtenstein yer alıyor.
2025.07.16 09:15 - Son Güncellenme: 2025.07.16 09:18 - Ekonomi
Yaklaşık dokuz yıl önce, Singapur'un finans merkezinde sessizce devasa yatırımlar yapmaya başlayan gizemli bir yatırımcı, International Flavors & Fragrances Inc. (IFF) şirketinin en büyük hissedarı olarak dikkat çekmişti. Şimdi o yatırımcının, Tetra Pak ambalaj devinden servet kazanan İsveçli Rausing ailesi olduğu anlaşıldı.
YILLARDIR SESSİZCE YÖNETİLEN 9 MİLYAR DOLARLIK PORTFÖY
Bloomberg'in kamuya açık yasal başvurular üzerinden yaptığı analizlere göre, Rausing ailesi bugün Avrupa ve ABD'de 100'den fazla şirkette pay sahibi. Ailenin toplam hisse senedi portföyünün değeri yaklaşık 9 milyar dolar. En büyük yatırımlarından bazıları:
IFF (1,9 milyar dolar)
Linde Plc (2,4 milyar dolar)
Givaudan SA (2,2 milyar dolar)
Sensient Technologies
SIG Group AG
Bu yatırımların çoğu, Liechtenstein merkezli Haldor Foundation tarafından kontrol edilen Singapurlu şirketler aracılığıyla yapıldı.
İSVİÇRE'DEKİ ŞİRKETLER AİLE SERVETİNİ YÖNETİYOR
Rausing ailesine yıllardır hizmet veren İsviçre merkezli Longbow Finance SA, yalnızca ABD'de işlem gören 80 civarında menkul kıymeti elinde tutuyor ve portföyü 835 milyon dolara ulaşıyor.
Bir diğer İsviçreli şirket olan Freemont Management SA ise Mart 2025 itibariyle Tetra Laval'ın yan kuruluşu olarak kayıtlara geçmiş durumda ve yaklaşık 304 milyon dolarlık varlığı yönetiyor.
RAUSING AİLESİ HALA PERDE ARKASINDA
Bu yatırım ağının büyüklüğü ve karmaşıklığı, milyarder ailelerin servetlerini nasıl yönettiklerine dair çarpıcı bir örnek sunuyor. Ancak bu yapıların şeffaflık düzeyi oldukça düşük.
Rausing ailesinin hangi üyelerinin bu yatırımların doğrudan faydalanıcısı olduğu net değil. Daha önceki bazı belgelerde Tetra Laval'ın kurucusu Ruben Rausing'in torunları Finn, Jorn ve Kirsten Rausing'in servetin mirasçıları olduğu ifade edilmişti.
IFF'DEN ZARAR, GIVAUDAN'DAN KAZANÇ
Ailenin yaptığı yatırımların kazancı hakkında net verilere ulaşmak zor çünkü dosyalarda genellikle alım fiyatları yer almıyor.
Ancak örnek vermek gerekirse, Rausinglerin ilk kez açıklandığı tarihten bu yana IFF hisseleri %29 düşerken, aynı dönemde S&P 500 Endeksi %242 yükseldi.
Öte yandan, Givaudan hisseleri %41 artarak İsviçre Borsası'nın performansını neredeyse ikiye katladı.
ZENGİNLİĞİN ARDINDAKİ FİKİR: SÜT KUTUSU
Rausing ailesinin zenginlik hikayesi, 1940'lı yıllarda Ruben Rausing'in ABD'deki süpermarket sisteminden esinlenerek hijyenik ve pratik gıda ambalajları üretme fikrini geliştirmesiyle başladı.
Kurucusu olduğu Tetra Pak, dört yüzlü süt kutularıyla büyük başarı elde etti. Şirket 2023 yılında 178 milyar paket üretirken 18,5 milyar dolar gelir elde etti.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:19
-
00:46
-
00:31
-
01:58
-
00:11
En Çok Okunanlar
- Ünlü oyuncu hayata gözlerini yumdu...
- Bursa'da konkordato rüzgarı! O şirketler...
- Kabus devam ediyor: 4 köy tahliye edildi
- Ekrem İmamoğlu'nun aldığı ceza belli oldu
- Bursa'da bir mahalle sil baştan yenileniyor!
- Ortadoğu'da savaş çanları! İsrail,...
- Mahalleyi kene kabusu sardı! Bugün üçüncü...
- Bursa'da ortalığı karıştıran iddia! Milli...
- Bursa'da site sakinleri isyan etti!...
- 1996-1999 arası girişi olanlara müjde! Yaş...
- Adnan Oktar cezaevinde bambaşka biri oldu!...
- Alevler havadan görüntülendi! Facianın...
- Bursa'ya Milli maç geliyor! Futbolun en...
- Bursa'da beton parçasıyla adamı öldürdü,...
- Bursalılara önemli uyarı! Kesileceği gün...