Araştırmalara göre aşık olmanın 5 sebebi

Biyolojik antropolog Helen Fisher aşkın kimyasal temelini üç aşama ile anlatıyor:
İlk aşama olan Şehvet Aşaması, testosteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasıyla başlıyor. Bu aşamada, hisler kişiye özel değil, bu yüzden birçok uygun partner bulmak mümkün.
İkinci aşama olan Çekim Aşamasında, beynimiz bir kişiye odaklanmış oluyor, bir grup kimyasal salgılayarak bu yeni insanla sürekli vakit geçirmemizi istememizi sağlıyor. Örneğin, dopamin salgılanması motivasyonumuzu arttırıyor. Ayrıca kortizol açlık ve uyku ihtiyacımızı bastırarak gün boyunca daha fazla vakte sahip olmamızı ve sevdiğimiz kişiyle bağ kurmaya odaklanabilmemizi sağlıyor. Ayrıca, serotonin salgılanmaması sevdiğimiz kişiyi takıntı haline getirmemize sebep oluyor. Bir çalışmada, yeni aşık olmuş erkeklerin serotonin seviyesinin, obsesif kompulsif bozukluğu olan insanlarınki kadar az olduğu belirlendi. Başka bir çalışma ise, aşık olunca, kadınların serotonin seviyesinin artarken, erkeklerinkinin düştüğü gözlemlendi.
Son aşama olan Bağlanma Aşamasında ise, oksitosin vazopressin hormonlarının salgılanmasıyla, uzun süreli bağlar kuruluyor. Bu iki hormon da hem seks sırasında hem de sonrasında salgılanıyor, bu da seksin çiftler arasındaki bağı neden kuvvetlendirdiğini açıklıyor.

Eklenme: 2016.05.17 09:52
Son Güncellenme: 2016.05.17 09:55
Kategori: Yaşam

Öne Çıkan Galeriler

Ünlü cinsel içerikli film yıldızı hastanelik...
Ünlü cinsel içerikli film yıldızı hastanelik...