İşte Bursa'nın kuşak kuşak günümüze kadar gelen meslekleri!

Bursa'da kökü yüzyıllar öncesine dayanan geleneksel el sanatları bugünde yaşatılmaya devam ediliyor. Zanaatkarlar el emeği göz nuru ürünleriyle hem Bursa'nın kültürüne katkı sağlıyor hem bu mirası gelecek nesillere aktarıyor hem de geçimini sağlıyor. İşte kuşak kuşak günümüze kadar gelen geleneksel el sanatları...

İPEKÇİLİK

Şer'i Mahkeme sicillerinde Bursa'da ipekli dokumacılığın XlV. yy. sonlarından itibaren gelişmiş olduğunu göstermektedir. 15 ve 17. yy Osmanlı Sarayı himayesinde dokunan Bursa İpekli kumaşları, Avrupalı aristokrat aileler ve saraylarında kullanılmıştır. Tarihinde Bursa atlasları, ipeklileri ve kadifeleri ile dünyada ün yapmış olan Bursa ipekli dokumaları 1856 yılında Fransa'da ortaya çıkan "karataban" hastalığının 1860 yılında Bursa'da yayımlanması ile ipek üretiminde gerileme olmuştur. Pastör üretimi adı verilen yöntemle tohum üretiminin başlaması ile 1888 yılında, Torkomyan Efendi tarafından Bursa'da Darülharir adlı ilk İpekböcekçiliği okulunda hastalıksız tohum çalışmaları yapılmıştır.

Bursa kent mimarisine de şekil veren ipek kültürü, koza borsası'nın kurulduğu ipek kumaşların satıldığı, Kozahan ve İpekhan, günümüzde ipek kültürünü yaşatan mekanlar olarak ayakta durmaktadır.

Eklenme: 2025.07.14 14:42
Son Güncellenme: 2025.07.14 15:33
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Çin Türkiye pazarına geliyor! Yatırımcıya fı...
Çin Türkiye pazarına geliyor! Yatırımcıya fı...