Bursa'nın 'yeşil altını' nasıl yetişir? Doğanın muhteşem sırrı çözüldü...

Bursa'nın 'yeşil altını' nasıl yetişir? Doğanın muhteşem sırrı çözüldü...

Bursa'nın en büyük tarımsal geçim kaynaklarının başında gelen ve Türkiye'nin tamamında olduğu gibi dünyanın yüzlerce ülkesinde tüketilen zeytin ağacının nasıl oluştuğu zaman zaman merak konusu oluyor. Sofralarda yediğimiz zeytinlerin çekirdekleri toprağa atıldığında yeşermiyorsa, fidan şeklinde ekilmesinin dışında doğal olarak zeytin ağacı nasıl ortaya çıkıyor?  İşte bu doğa olayının ardındaki şaşırtıcı sır...

2025.07.23 10:50 - Son Güncellenme: 2025.07.23 11:16 - Bursa Bölge
A
Bursa'nın 'yeşil altını' nasıl yetişir? Doğanın muhteşem sırrı çözüldü...

Zeytin ağacının odunu gibi, çekirdekleri de oldukça sert ve odunsu bir yapıya sahiptir. Bu sert kabuk, içerisindeki fideciğin gücünün onu kırmasına izin vermez. Bu yüzden, yediğimiz zeytinlerin çekirdekleri toprağa düştüğünde,  yeni bir zeytin ağacına dönüşemez. Peki o zaman, doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağaçları nasıl ortaya çıkıyor?

İşte bu noktada karatavuk kuşları devreye giriyor, Bu küçük, simsiyah tüylü, sarı-kavuniçi gagalı sevimli kuşlar, zeytin meyvelerine tam anlamıyla bayılırlar. Zeytinleri bir çırpıda yutan karatavuklar, zeytinin etli kısımlarını kursaklarında sindirirken, çekirdekleri sindiremezler. 

Karatavukların kursağındaki küçük taşlar ve güçlü sindirim asitleri, zeytin çekirdeğinin sert ve odunsu kabuğunu inceltir ve yumuşatır. Bu işlemden geçmiş, yani kabuğu incelmiş ve yumuşamış zeytin çekirdekleri, karatavukların dışkısıyla toprağa düştüğünde çimlenebilir hale gelir.

Kuşun kursağında yumuşayan zeytin çekirdeği artık toprakta zeytin fi desi olmaya hazırdır.

İşte bu yüzden Karatavukların bu özelliği, zeytin ağaçlarının doğal yolla yayılması ve yeni nesillerin oluşması için hayati önem taşır. Zeytin ağacının doğal yollar ile ortaya çıkmasında önemli bir yere sahip olan bu kuşlar, ekosistemin işleyişinde kritik bir rol oynar.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.23 10:50
A