Su tadını nereden alıyor?
Suyun tadının olup olmadığı konusu hep bir tartışma konusu olmuştur. Kimi için her suyun tadı aynıyken, kimi müdavimi olduğu sudan başkasını içmez. Peki işin bilimsel tarafı ne diyor bu işe?
suyla, asit algılayan trc'ler, suyun bize tat verme şeklini etkileyen "ekşi" reaksiyonun anahtarıdır. bu trc'ler beyninizin amigdala olarak bilinen kısmına bağlıdır. bu alan, duyguların işlenmesinde ve işleyen bellekte yer alır.
bilim insanları, bu bağlantının, acı gibi belirli tatların, yiyeceklerin kötü veya zehirli olduğu anlamına gelebileceğini hissetme ihtiyacı nedeniyle evrimleştiğine inanıyor.
bu, su için de geçerlidir: su alışılmadık bir tada sahipse, bu kontamine olduğu anlamına gelebilir, bu nedenle vücudunuz olası enfeksiyon veya zarardan kaçınmak için sizi içgüdüsel olarak tükürmeye zorlar.
2016 yılındaki bir çalışma da bu fikri destekliyor gibi görünüyor. araştırmacılar, "acı" ve "umami" gibi güçlü veya farklı tatların, amigdala aktivitesinin artmasına neden olduğunu bulmuştur.
bu, vücudunuzun belirli tatların keskin bir şekilde farkında olmak için son derece evrimleştiğini gösterir. bu, farklı su türlerini birbirinden belirgin şekilde farklı kılabilir ve bu tatlarla ilişkili duygusal tepkiler de genel tat algınızı etkileyebilir.
Son Güncellenme: 2022.04.13 09:14
Kategori: Yaşam
Öne Çıkan Galeriler
